Извънредно заседание на кризисния щаб в Смолян заради дъждовете

08:00, 02 авг 18 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Извънредно заседание на кризисния щаб в Смолян след проливните дъждове от последните дни. Целта е да се набележат адекватни мерки за справяне със затрудненото положение в областта.

Остава в сила и частичното бедствено положение в общините Девин и Чепеларе заради затрупани от камъни кал и пътища. В девинско четири села продължават да са без вода заради отнесен водопровод.

Вчера граждани отново блокираха за близо два часа международния път Смолян - Средногорци - Мадан, в района на свлачището край Тикале. Недоволството на родопчани е свързано с темповете, с които се работи по разчистване на скалните маси, заради което се налага да се използват обходни маршрути, като единият от тях е специално направен, но е доста стръмен и тесен. 
 
Протестиращите настояват да се работи денонощно по проблема, за да бъде пуснат пътя отново, като изразяват недоумението си от изминалите пет месеца и извършените дейности по укрепването му, които според тях са минимални. 
 
Докато течеше протеста, заради който се получиха километрични опашки от коли и в двете посоки тръгна ново свлачище на отсрещния склон, където се намира база на местна фирма, която се занимава с пътно строителство. Падналите камъни и дървета оголиха магистрален водопровод, който свързва близките населени места с питейна вода и при евентуална авария ще остави хиляди без вода, съобщи "Дарик".

Родопчани бяха категорични, че ще продължат с протестите.
 
Половин час след началото на протеста, от пресцентъра на областна администрация Смолян , разпространиха съобщение на Агенция „Пътна Инфраструктура“, според което алпинисти изграждат анкерната система над срутището край Тикале на пътя Смолян - Мадан.

От АПИ са категорични, че целта е до 15 септември да завършат укрепителните дейности и движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама