Турция заплаши с ответни мерки след санкциите на САЩ срещу нейни министри

08:20, 02 авг 18 / Свят 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрежението между Вашингтон и Анкара се задълбочава. Турция заплаши с ответни мерки и осъди американските мерки срещу нминистрите на правосъдието и на вътрешните работи. Санкциите се изразяват с конфискация на авоари и имущество на двамата.

"Вън от съмнение е, че това решение, което е равнозначно на непочтителна намеса в нашата съдебна система, е срещу духа на отношенията ни със Съединените щати и ще нанесе тежък удар на конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете страни", се казва в изявление на турското министерство на външните работи, предаде БТА.
 
От там призоват САЩ да "отменят това погрешно решение", като предупреждават, че "агресивното (им) поведение няма да послужи на никаква цел и ще бъде посрещнато с ответни мерки без каквото и да било забавяне".

"Опитът на Съединените щати да наложат санкции на двама наши министри няма да остане без отговор", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той написа в Twitter, че САЩ и Турция "не могат да решат проблемите (помежду си), докато американската администрация не осъзнае, че няма как да постигне незаконните си искания с подобен метод".

Санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и срещу вътрешния министър Сюлейман Сойлу се въвеждат заради случая с американския пастор Андрю Брънсън, който е обвиняван в Турция във връзки с терористични организации.
 
"Смятаме, че той е бил жертва на несправедливо и неоправдано отношение от страна на турското правителство", заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс.
 
Брънсън е обвинен от турските власти в терористични дейности и шпионаж и след като прекара година и половина в предварителния арест, той бе поставен миналата сряда под домашен арест. Вашингтон обвинява санкционираните турски представители, че са изиграли водеща роля в ареста на пастора. 
 
Американският държавен секретар Майк Помпео, който е на път за Азия, каза, че ще се срещне с турския си колега по време на заседание в Сингапур тази седмица. Помпео е разговарял вече с турския дипломат номер едно Мевлют Чавушоглу по телефона, поясни говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин пък каза, че "задържането на пастор Брънсън и неговото преследване от турските власти са просто неприемливи".
 
Отношенията между САЩ и Турция са и без това са трудни, по-специално заради сирийския конфликт, но също и заради присъствието в САЩ на турския проповедник Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява, че стои зад опита за преврат през лятото на 2016 г. и за чието екстрадиране настоява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама