Шефът по сигурността напуска Facebook

09:40, 02 авг 18 / Свят 25 991 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оглавяващият информационната сигурност във Facebook Алекс Стамос ще напусне поста си на 17 август.

"17 август ще бъде последният ми работен ден във Facebook и въпреки че ще се лиша от удоволствието да работя рамо до рамо с моите приятели, аз се радвам, че много лоялни, мислещи и квалифицирани хора продължават да се справят с всички тези проблеми", написа Стамос в профила си.

През март "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Стамос е в подкрепа на по-широко разкриване на информация, относно предполагаемата намеса на Русия в американските избори, което беше посрещнато със съпротива от колегите му.

Напускането на Стамос е третото поред на високопоставен служител през последните няколко седмици. На 27 юли компанията напусна главният юрисконсулт Колин Стретч. През юни главният директор по вътрешна политика и комуникации Елиът Шраге също обяви напускането си.

Facebook, която има над 2 млрд. потребители, се оказа в центъра на шумен скандал през месец март т.г. Той избухна, след като се разбра, че британската фирма "Кеймбридж аналитика“ е събрала с помощта на психологически въпросник, на който са отговорили 270 000 души, личните данни на 87 млн. души. Това е позволило на компанията да си направи огромна база данни, преди да бъде наета от екипа на настоящия президент Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания.

Скандалът избухна след като изпълнителният директор на "Кеймбридж Аналитика" Александър Никс беше заснет със скрита камера да обяснява начините за оказване на натиск върху политици, участващи в избори. Неговата фирма можела да изпрати например "момичета до къщата на кандидата". Репортер на британската телевизия Channel 4 се беше представил за потенциален богат клиент, който иска да помогне на няколко кандидата да постигнат успех на изборите в Шри Ланка. След излъчването на репортажа Никс беше уволнен.

Само за ден, на 28 юли, Facebook изгуби над 100 млрд. долара от стойността си. Акциите на компанията на Марк Зукърбърг паднаха на борсата с 20%, с което основателят на компанията загуби над 16 млрд. долара.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама