95% от лемурите са на ръба на изчезването

18:30, 02 авг 18 / Свят 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лемурите са "на ръба на изчезването". 95% от тях са застрашени от заличаване, което ги прави най-застрашените примати на Земята, съобщи водеща група за опазване на природата.

Приматите със заострени муцуни и дълги опашки се срещат само в Мадагаскар, където унищожаването на тропическите гори, нерегулираното земеделие, дърводобивът и минното дело са унищожителни за лемурите, съобщи Международният съюз за опазване на природата (IUCN).

"Без съмнение това е най-високият процент на заплаха за която и да е голяма група от бозайници и за всяка голяма група от гръбначни животни досега", каза Рус Митермейер от комисията за оцеляване на видовете в IUCN.

От общо 111 видове и подвидове лемури, 105 са застрашени, обяви IUCN, по данни от първото актуализиране на популацията на лемури от 2012 г. насам.

Сред най-актуалните причини за изчезването им е "увеличаването на нивото на лов на лемури, което включва и ловуване за търговски цели", заяви в изявление Кристоф Швицер, директор на Зоологическото дружество в Бристол. Той описва лова на лемури като "различно от всичко, което сме виждали досега в Мадагаскар".

Един от видовете, идентифицирани като "критично застрашени", е северният игрив лемур, за който се смята, че са останали само 50 екземпляра, заяви IUCN.

"Лемурите за Мадагаскар са това, което са гигантските панди за Китай - това са „гъските, които снасят златни яйца“, привличайки туристи и любители на природата", каза Йона Ратсимбазафи от изследователската група за домашни примати, известна като GERP.

Мадагаскар е една от нациите с най-голямо биоразнообразие в света.

IUCN заяви, че стартира "основен план за действие за опазване на лемурите", за да помогне за опазването на застрашените примати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама