НЕК отчита загуба от над 74 млн. лв. към края на юни

12:30, 02 авг 18 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната електрическа компания (НЕК) отчита нетна загуба от 74,053 млн. лева, показва отчетът на компанията за първите шест месеца на годината.

За текущия шестмесечен оперативен период НЕК отчита загуба от оперативна дейност 55,032 млн. лв и положителни парични потоци от оперативна дейност 74,449 млн. лв. Към 20-ти юни тази година текущите задължения, в това число просрочени задължения са 360,952 млм. лв.

В отчета се посочва, че за периода до 30-ти юни 2018 г. финансовите показатели на НЕК не са в съответствие с изискванията на банките кредитори, представили дългосрочни заеми на компанията, които са за поддържане на определени финансови показатели за обслужването на дълга и съотношението на текущите активи спрямо текущите пасиви, поради влошените финансови резултати и финансово състояние. Тези обстоятелства показват наличието на значителна несигурност, която може да породи съществено съмнение относно възможността на НЕК да продължи да функционира като действащо предприятие без подкрепа на едноличния собственик и други източници на финансиране, анализират от НЕК.

Към края на юни направените от НЕК разходи по проекта АЕЦ "Белене" възлизат на 2,18 млрд. лева и допълнително към тях имоти, машини и съоръжения - в размер на 78 млн. лева, е видно още от отчета на компанията. НЕК не е в състояние да направи надеждна оценка за възстановимата стойност на активите по проекта, включени в стойността на имоти, машини и съоръжения в процес на изграждане, поради специфичния характер и липсата на яснота относно бъдещата реализация на проекта, която не е изцяло под контрола на ръководството на НЕК, се посочва в отчета.

Според НЕК съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас. Компанията е оценила направените към момента разходи по проекта, но отбелязва, че не е в състояние да направи надеждна оценка на възстановимата им стойност. Причината е, че това е специфична дейност, а и липсва яснота за бъдещата реализация на проекта, която не е изцяло под контрола на НЕК.

Поради влошеното финансово състояние на компанията ръководството на дружеството не предвижда финансиране на инвестиционните проекти “Каскада Горна Арда”, “Места” и други по-малки проекти и те не са включени в инвестиционната програма за следващия 5-годишен период.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама