Срив на турската лира след наложените от САЩ санкции

13:45, 02 авг 18 / Свят 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската лира се понижи рязко към нови рекордни дъна спрямо щатския долар и еврото, след като Съединените щати огласиха в сряда вечерта санкции срещу двама турски министри заради отказа на Анкара да освободи американския пастор Андрю Брънсън.

В рамките на днешната търговия турската лира се обезценява с 1,6% спрямо долара към 5,0770 нивото, след като още късно снощи проби над важната психологическа бариера от 5 лири за един долар веднага след информацията за санкциите. За кратко лирата дори успя да удари ново историческо дъно около 5,0923 за един щатски долар. Еврото пък поскъпва с 1,3% към 5,9000 турски лири, като по-рано днес достигна рекорден връх около 5,9256 нивото, съобщи БНР.

Турската валута вече загуби около 20% от стойността си от началото на годината насам в резултат на рязко нарастване на инфлацията до двуцифрени нива и с оглед на инвеститорските притеснения относно независимостта на централната банка на страната в отговор на нееднократните призиви на президента Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени ставки.

Анализатори предупреждават, че обезценката на турската лира може да се задълбочи след очакваните в петък (3-ти август) данни за индекса на потребителските цени (CPI) в страната през юли, тъй като те могат да покажат по-нататъшно ускоряване на инфлацията на фона на неотдавнашното нежелание на Турската централна банка да повиши основните си лихвени ставки.

Трябва да се има предвид, че дипломатическите разногласия със Съединените щати - важен турски съюзник в рамките на НАТО и основен търговски партньор, отдавна влияят негативно на инвеститорските настроения, като последният ход на Вашингтон само засилва политическото напрежение.
В същото време международните инвеститори гледат на Турция като на особено уязвима от общото поскъпване на американския долар в световен план, тъй като страната има големи по размер дългове, деноминирани в долари. Това означава, че всяка една обезценка на турската лира спрямо зелените пари оскъпява обслужването на тези задължения.

Ескалиращото политическо напрежение между САЩ и Турция се отразява негативно и на търговията на истанбулската фондова борса. В четвъртък индексът BIST 100 се понижава с около и над 2%, като турският банков сектор е подложен на най-солиден натиск от продажби. Акциите на най-голямата по пазарна капитализация банка Garanti Bankasi AS се понижават с 2,4%, а на Akbank T.A.S. - с близо 3 на сто.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама