Природозащитна организация ще следи за опазването на чинарите в Силистра

14:18, 02 авг 18 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сдружение „Зелена България-ръка за ръка“ се заема с мониторинг на начина на изпълнение на проекта за запазване, подрязване и оформяне на зелената система на чинарите в Силистра.

В близко бъдеще се очаква да започнат строително-ремонтните на дейностите по ул. „Симеон Велики“. Преди време „проектът на чинарите“ предизвика недоволство в публичното пространство. Причината - предвиждаше се да бъдат премахнати 87 дървета, предимно чинари, на видима възраст над 50 години, с огромни корони и коренова система, които се намират на главната улица към центъра на града.

Последваха редица протести и бяха събрани над 10 000 подписа с искане дърветата да бъдат запазени. По-късно проектът бе преработен, а кметът пое публично ангажимент да бъдат запазени всички дървета. В края на юли, Община Силистра подписа договор с изпълнителя на проекта.

Според представителите на „Зелена България- ръка за ръка“ , високият обществен интерес изисква осъществяването на стриктен граждански контрол върху действията на изпълнителя. Въпреки, че чинарите са дървета за паркова среда, те ще бъдат запазени, подрязани и оформени, според преработения проект, което удовлетворява исканията на силистренци и природозащитниците.

Според жителите на града, чинарите трябва да останат, освен заради природната си стойност, а и заради самото им присъствие, което в дните на високи температури, задържа прохлада с поне 2-3 °C по-ниска. 

„Тъй като сме силно загрижени за опазването на тези дървета, ще извършваме регулярен мониторинг на място и ще следим дали те ще да бъдат запазени, а където се налага орязване, то да бъде в минималния размер. Наш първи приоритет е да пазим природата и околната среда, затова ще наблюдаваме половинвековните дървета да бъдат опазени“, заявиха от организацията. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама