Русия и Япония разработват планове за междурегионално сътрудничество

17:18, 02 авг 18 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия и Япония вече създават конкретни планове за съвместно сътрудничество включващо общите региони и част от префектурите на Япония, предаде ТАСС. Това беше обявено в четвъртък (02.08) от член на Съвета на Руската федерация Виктор Озеров на среща с делегацията на Камарата на представителите - долната камара на японския парламент.

"До този момент не се следват конкретни планове за междурегионално сътрудничество, не само с районите на руския Далечен Изток, но като цяло с Руската федерация и префектурите на Япония", - каза Озеров, ръководител на групата за сътрудничество.
Сенаторът също така каза, че през есента се планира пътуване на членовете на групата в Япония. "Естествено, там ще имаме срещи не само с нашите колеги от Камарата на съветниците (горната камара), но и с Камарата на представителите", каза още Озеров.

"Всяка година разговорът с японски колеги е все по-конструктивен и отворен", каза Озеров пред журналисти след срещата. "Днес има противоречия в отношенията ни с Токио, но това е само и единствено повод за развитие", категоричен бе той, добавяйки, че темата за Курилските острови ще бъде приоритет.

На 26 януари (7 февруари) 1855-а година между Русия и Япония е подписан Самодския договор, според който Курилските острови са поделени по протока Фриз – на север за Русия, а на юг за Япония. На 25 април (7 май) 1875-а година в Санкт Петербург е подписан нов договор, който предоставя целите Курилски острови на Япония. След приключването на Втората световна война Курилските острови изцяло са присъединени към СССР. Островите имат важно геостратегическо значение. Принадлежността им към Русия се оспорва от Япония

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама