Израел твърди, че сирийската гражданска война е приключила

17:45, 02 авг 18 / Свят 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израел твърди, че дългогодишната гражданска война в Сирия е приключила в четвъртък и предсказва, че границата между двете страни на Голанските възвишения ще бъде много по-спокойна през следващите месеци.

Сирийският президент Башар Асад се опита да възстанови централното управление в няколко югозападни района на страната през последните седмици, като се фокусира специално върху възстановяването на Голанските възвишения - район със стратегическо и политическо значение както за Дамаск, така и за Йерусалим.

"От наша гледна точка ситуацията се връща към начина, по който беше преди гражданската война, което означава, че има реални граници, обноски и смирение", заяви израелският министър на отбраната Авигдор Либерман пред репортери в четвъртък.

В понеделник Асад възвърна контрола на границата с израелските окупирани Голански възвишения за първи път от седем години. Това се случи скоро след като Израел заяви, че е свалила сирийски военен самолет, като твърди, че е нарушила буферната зона на Голан и предупреди иранските сили да подкрепят Асад да не се разполога там.

Израел първоначално е завладял границата на Голанските възвишения в заключителните етапи на Шестдневната война през 1967-а година, а по-късно е добавил скалистата местност в ход, който не е признат на международно равнище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама