Три летни подправки, без които не можем

18:20, 08 авг 18 / Любопитно 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Билките и подправките са най-добрият начин да превърнете дори и най-обикновената храна в кулинарен шедьовър. Те придават вълнуващ аромат на всяко ястие и са изключително полезни за организма. Ето 3 летни подправки, без които не можем:

Мента

Ментата е универсален продукт – както подправка, така и билка. Тя стимулира храносмилателните ензими, отговорни за усвояването на хранителните вещества и мазнините в храната, като ги превръща в енергия.

Image result for мента

Ментовият чай е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни. Билката нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно народната медицина препоръчва настойка от мента, валериана и лайка.

Тя е в основата и на много алкохолни и безалкохолни коктейли.

Босилек

Босилекът се използва в ястия, супи сосове и салати. Той е богат на витамини и е естествен имуностимулант. Заради високото съдържание на етерични масла има антисептично, болкоуспокояващо и релаксиращо действие. Подобрява кръвообращението и стабилизира кръвната захар.

Image result for босилек

Кардамон

Кардамонът има сладък и леко пикантен вкус. Поръсете кардамон в овесената каша и така ще направите сутрешната си закуска здравословна и вкусна. Той е идеалната подправка  за лятото, тъй като улеснява храносмилането.

Image result for кардамон

Богат е на витамин А, витамин С, калий, калций, мед, желязо и други хранителни вещества. Той потиска развитието на микробите, които причиняват хранителни натравяния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама