Крепост - връстник на древна Троя беше открита в Румъния

18:00, 08 авг 18 / Свят 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Праисторическа крепост,  преди 3400 години, откриха археолози в Западна Румъния, предаде Асошиейтед прес.
Археологът Флорин Голгатан заяви за АП, че откритието представлява "една от най-големите праисторически крепости в Европа от Бронзовата епоха". На практика крепостта е "връстник" на Омировата Троя и вече получи името "Карпатската Троя", пише БНР.

Голгатан, изследовател в Археологическия институт в град Клуж, Северозападна Румъния, каза, че екипът е използвал специално магнитно оборудване, за да направи подземни измервания.

Миналата седмица те завършиха разкопките на площ от 55 хектара от общо 80 хектара, върху които се простира обектът, построен между 1400 и 1200 г. пр. Хр., близо до град Сънтана. Планира се разкопките да продължат следващата година.

Германски археолози са помогнали с финансиране и специализирано оборудване проучването край Сънтана. Румънските археолози са започнали първите разкопки в района през 2009 година.

У нас, край Провадия са открити най-ранните и най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани до днес в цяла Европа. Каменните бастиони и каменните стени са от 4700–4200 г. пр. Хр. и са с дебелина два и три метра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама