Гутериш и Шиндзо Абе: Санкциите срещу Северна Корея трябва да бъдат запазени

13:30, 08 авг 18 / Свят 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и японският министър-председател Шиндзо Абе се съгласиха, че санкциите на ООН срещу Северна Корея трябва да останат в сила, така че Пхенян да предприеме конкретни стъпки към отказ от ядреното оръжие, съобщи ДПА.

Гутериш заяви на обща пресконференция след среща с Абе, че ООН "напълно подкрепя преговорите, които се водят между САЩ и КНДР" с цел "пълна денуклеаризация, която е проверима, която е необратима".

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се споразумяха на среща в Сингапур през юни за "пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", въпреки че сделката е критикувана заради липса на подробности.

"Ние признаваме, че е необходимо международната общност да поддържа пълно прилагане на санкциите, основаващи се на резолюциите на Съвета за сигурност, за да бъде тласната Северна Корея към конкретни действия", каза Абе, цитиран от БТА.

По-рано Гутериш заяви, че ООН е готова да предложи помощ в преговорите за денуклеаризация и наблюдение, ако това бъде поискано от нея.

Той ще присъства утре на церемония в Нагасаки по случай 73-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над японския град.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама