Що е то "аморален фамилизъм"? (част трета)

20:05, 21 юли 18 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ТОПНОВИНИ следи етапите от проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ". Той включва създаване на алгоритъм за информирано гражданско участие на местните общности в процесите на формиране и провеждане на политиките за опазване на околната среда.

Това се осъществява чрез поредица от обществени форуми, в които взимат участие всички заинтересовани страни – представители на местните общности, в това число и местните власти, представители на МОСВ, както и инвеститори и работодатели.

Миналата седмица започнахме разказа за феномена на "аморалния фамилизъм", за който стана дума по време на обучителните семинари, а днес продължаваме темата. Повече информация за проекта можете да откриете на официалната фейсбуук страница на проекта.

 

Продължаваме откъса от The Moral Basis of a Backward Society, Eduard Banefield - забележителен труд, който бе използван по време на семинарната част на проекта:

 

В обществото на аморалния фамилизъм индивидът оценява постиженията на обществото само до степента, в която се подобрява неговото собствено положение. Фактически той ще гласува срещу мерки, от които няма пряка изгода, защото дори ако неговото положение не се промени в абсолютни стойности, той ще се чувства по-зле, ако положението на съседа се е подобрило. Може да се случи така, че мерки, които допринасят голяма обществена полза, да провокират протестен вот от онзи, които на са получили дял от тази полза или смятат получения дял за незадоволителен. 

 

В обществото на аморалния фамилизъм гласоподавателят има слабо доверие към обещнията на партиите. Той използва своя глас да плаща за вече получени услуги (разбира се, предполагайки, че ще получи повече в бъдеще), отколкото за услуги, които са само обещани. 

 

В обществото на аморалния фамилизъм се предполага, че която и партия да е на власт, тя е егоистична и корумпирана. Едва са приключили изборите и избирателите установяват, че новите служители се обогятават за тяхна сметка и нямат намерение да изпълняват дадените обещания. Следователно егоистичният гласоподавател ще използва своето право предимно като наказателен вот.  

 

В обществото на аморалния фамилизъм не е възможно създаването на стабилни политически партии. Има три причини за това: 1) вотът е таен и гласоподавателят не може да бъде контролиран дори ако му е платено да гласува; 2) няма достатъчно краткосрочна материална печалба в партията за привлиане на инвестиции в нея; 3) поради причини, обяснени по-горе, е невъзможно да се поддържа формална организация от какъвто и да е вид. 

 

В обществото на аморалния фамилизъм партийните работници предлагат своите услуги на този, който предложи най-много. Тази тенденция за промяна на партийното членство води до внезапни промени в съотношението на силите между партиите по веме на избори. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама