Русенци протестираха с искане за независим медицински одит в болниците

19:13, 06 мар 17 25 732 Шрифт:
Автор:

Около 70 човека се събраха тази вечер пред сградата на Община Русе на протест, организиран в социалните мрежи. Те настояха за независими медицински експерти, които да извършват проверки по случаи, за които има съмнения че са лекарска грешка. 

Протестът бе предизвикан в следствие на придобилия наскоро гласност случай с починалата от рак 18-годишна Стефани Димитрова. Тя бе приета в края на октомври 2016 г. в русенската болница с рак на стомаха в последен стадий, и в последствие почина. Четири месеца по-късно случаят придоби обществена значимост, и принуди ръководството на болницата да даде подробности за тежкия случай ( http://ruse.topnovini.bg/node/753109). Въпреки обясненията на лекарите, случаят предизвика обществено недоволство, част от което бе и днешният протест. 

Един от организаторите на събитието, Галина Илиева, даде пример със своя собствен казус, при който майка й е починала в Центъра за психично здраве в Русе след задушаване с храна. Компетентните органи не са си свършили работата, според думите й, а в последствие е била подсъдима за обида на лекуващия лекар, когото нарекла "лош и отмъстителен". 

Тя обясни, че се събира и подписка за петиция, която ще бъде изпратена до всички компетентни органи - националния омбудсман, прокуратурата, кмета, и други, с която се иска истинско разследване на лекарски грешки. Това трябва да се прави от медицински специалисти, които не членове на Българския лекарски съюз, тъй като често се случвало да не се разследват много подробно спорни случаи на техни колеги. 

Снимкa: Topnovini.bg

Много от присъстващите имаха възможност също да разкажат и за своите проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама